2008. július 15., kedd

Pusztítás Bogácson

2008.07.14-én sajnálatos módon természeti katasztrófa sújtotta kis községünket, Bogácsot.

Az egyik újságban azt olvastam, hogy "el-nino" jött el hozzánk ...nem tudom mi volt ez a dolog, de az biztos, hogy kegyetlen pusztítást végzett 10-15 perc alatt. Volt olyan utca, ahol a villanyoszlopok egymás után dőltek ki, mintha kártyavár lett volna. A hatalmas erejű szél nem kímélte a cserepeket sem és sajnos volt olyan háztető, ami nem is maradt a helyén illetve a szomszéd ház tetején landolt. Sok családnak ki is kellett költöznie az életveszélyessé vált házából. A fák kidöntése szinte alap dolog volt... a mi 20 éves diófánk is megsínylette az időt.
A szomszédokhoz és egy pár falubelihez képest mi még nem is panaszkodhatunk, mert nálunk "csak" egy ajtóból tört ki az üveg, ~80-100db cserepünk bánta (a tető egyben maradt, amit persze hamarosan meg kell erősíteni) egyik szoba és az erkély ázott be, a redőnyöket lyukasztgatta ki és a festéket "morzsolta le"a jég a falról, 2 kerítés-léc sérült, egy oszlop, egy zártszelvényből álló könnyű szerkezetes állvány hajlott meg, az ágyak és a szőnyegek áztak el a szobákban valamint a padlás ázott be...
Ha jól tudom déltől késő délutánig Mezőkövesd felől nem is lehetett az Alkotmány utcát megközelíteni, valamint a Hórvölgye utcán volt még nagyon nagy pusztítás. Áram és telefon sem volt (legalábbis az alsó részen), de a falubeliek, önkéntesek, émászosok és a tűzoltók (akiknek köszönet a munkájukért!!!) rendbehozták a dolgokat (elnézést ha valakit nem említettem) és ~ hajnal 1-2 órakor már felénk is visszajött az áram.
Az önkormányzat is megpróbál segíteni a rászorulókon és gyorssegélyeket oszt illetve szállást biztosít a helyi iskolában a rászorulóknak. A vihar okozta törmelék és a kidöntött fák elszállításáról is gondoskodik (köszönjük szépen!!!)
Remélhetőleg nem fog újból visszatérni ez az ítéletidő, mert sajnos nagyon megsínylettük a dolgot és ezzel azt hiszem a többiek nevében is beszélhetek.
Bízom benne, hogy hamarosan helyre áll a rend és a károsodott házak is újraépülnek.

A községben jelentkeztek az országos televíziók és a boon is. Összegyűjtöttem pár felvételt a teljesség igénye nélkül:

RTL Klub

HírTV


Boon





2 megjegyzés:

vbali írta...

Megnéztem a képeket. Baszki, nagyon kemény! Biztos elsírtátok magatokat mikor hazaértetek és ez fogadott. Meg is értem. Duuurva!

Geri írta...

Nem volt semmi, ami fogadott mikor beértünk Bogácsra...alig jutottunk haza...a szokásos 2 perc helyett kb. 15 perc volt az út a strandtól hazáig... de amint írtam ezek csak a nálunk készített képek és mi aránylag jól is jártunk... Szóval durva volt a helyzet. Remélem első és utolsó volt!!!